Sustenabilitate-old

Sustenabilitate
Sustenabilitate

Ne aflăm în pragul unei schimbări majore a sistemului nostru energetic. Astăzi trăim cu moștenirea unui sistem energetic bazat pe carbon, cu clădiri care au fost construite fără prea mari investiții în eficiența lor energetică. Această moștenire, pe de o parte, pune în pericol însăși existența noastră prin schimbările climatice și pe de altă parte pune presiune asupra țărilor pentru accesul la combustibili pe bază de carbon.

În acest context, un fapt este simplu: în următorii 30 de ani lumea va fi nevoită sa cheltuiască 9.000.000.000.000 € pe an pe sistemul energetic, fie că este vorba de construirea de noi centrale electrice, adică de creșterea ofertei, fie de renovarea clădirilor pentru scăderea cererii.

Avem două modalități de cheltuire a acestori bani. În primul rând ne pot ajuta împotriva schimbărilor climatice. Se va stimula astfel reducerea dependenței de combustibili pe bază de carbon și creșterea economiilor locale prin crearea a milioane de locuri de muncă în industria construcțiilor. Sau putem cheltui aceste sume pe facturi din ce în ce mai mari la energie, rămânând pe aceeași cale a nesustenabilității.

Pentru Knauf Insulation este esențial ca în următorii ani să se reducă dependența de energie, ceea ce va stimula creșterea economică. Noi credem că trebuie sa începem cu renovarea clădirilor existente și să ne asiguram că toate clădirile noi vor fi construite la standarde cât mai aproape de zero energie consumată.

Credem, de asemenea, că trebuie să vorbim mai mult și mai tare despre necesitatea de a economisi energie deoarece dovezile consecințelor indiferenței sunt tot mai clare pe zi ce trece.

sustenabilitate
Viaţa noastră depinde de energie. Viaţa societăţii moderne este de neconceput fără energie

Folosim energia pentru transportul până la serviciu şi înapoi. Industria o utilizează în orice proces de producţie. Utilizăm zilnic energie acasă, pentru încălzire sau pentru instalaţiile de aer condiţionat şi folosim tot mai multă aparatură electrocasnică.

Trebuie să căutăm modalităţi mai eficiente de utilizare a energiei

Există tot mai multe preocupări legate de schimbările climatice. Drept urmare, la nivel mondial se urmăreşte îmbunătăţirea protejării mediului. Potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră (în special CO2) sunt cauza principală a schimbărilor climatice tot mai intense.

ID_6827_Sustainability_(2).jpg

Consumul de energie creşte

Ridicarea nivelului de viaţă şi a bunăstării au dus consumul de energie la niveluri record şi este în continuă creştere.

Rezervele surselor energetice sunt pe terminate

Rezervele de cărbune, gaze şi petrol sunt limitate. În multe ţări au devenit rare.

Costurile energiei sunt în creştere

Creşterea consumului de energie şi resursele limitate determină creşterea preţurilor.

Clădirile folosesc 40% din consumul total de energie

Există o pondere mai mare decât în transport şi industrie.

Clădirile din Europa Centrală şi de Est au eficienţa energetică relativ scăzută

În comparaţie cu media din Uniunea Europeană, clădirile din noile state membre consumă cu 25% mai multă energie pe m2.

Consumul de energie grăbeşte încălzirea globală

Din cauza încălzirii globale ne confruntăm cu manifestări extreme climatice și în consecință, cu dezastre. Acest lucru influenţează şi creşterea preţurilor.

Avem nevoie de un sistem energetic durabil

Sistem energetic durabil Knauf Insulation

Nu există doar o singură soluţie de rezolvare, trebuie să combinăm diferite măsuri.

Dezvoltarea durabilă a civilizaţiei presupune punerea în aplicare a măsurilor de reducere a impactului negativ asupra ecosistemului planetei.

Primul pas este reducerea dependenţei de combustibilii fosili prin utilizarea energiei din surse regenerabile.

Resursele disponibile ar trebui utilizate mai eficient. Cel mai important este reducerea cantităţii de energie pe care o consumăm chiar noi. Acest lucru poate fi realizat printr-o abordare chibzuită a consumului de energie şi economisire energetică maximă.

Reducerea consumului energetic al clădirilor

Uniunea Europeană doreşte să reducă consumul de energie cu 20 % până în anul 2020. În acest scop, s-a elaborat un plan de certificare energetică a clădirilor, conceput conform prevederilor Directivei privind performanţa energetică a clădirilor 2002/91/ES.

Knauf Insulation se alătură acestui demers prin promovarea de activităţi complexe, începând cu procesul de producţie și continuând cu cel de comunicare.

Principalul indicator de evaluare este consumul anual total de energie din clădire (de exemplu, energia pentru încălzire, răcire, ventilare, apă caldă, iluminat, precum şi pentru instalaţiile de punere în funcţiune a diverselor sisteme), conform unei metode standard de utilizare, denumită Metoda balanţei de evaluare.