

Viitorul locuințelor ne va oferi cu siguranță spații de locuit mai verzi, mai inteligente și mai confortabile, cu tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, concepute pentru a ne face viața mai ușoară și mai sănătoasă. Și izolația caselor devine tot mai ”inteligentă” și reprezintă o caracteristică tot mai căutată pentru locuințe, care va aduce economii și confort sporit proprietarilor. Ceea ce face special acest nou tip de izolație este utilizarea materialelor ecologice.
Schimbările climatice tot mai accentuate din ultimii 10 ani, emisiile de dioxid de carbon, vremea extremă care tinde să devină o normalitate, utilizarea într-un ritm tot mai ridicat a energiei nesustenabile, zonele urbane supra-populate, evoluția demografică și nevoia unui mediu urban mai sănătos sunt printre cele mai importante probleme ale secolului 21. Avem nevoie să transformăm modul în care construim și izolăm locuințele. Clădirile trebuie să devină sustenabile în sensul în care energia consumată atât pentru realizarea lor cât și pe parcursul ciclului de viață al acestora să provină din surse naturale.
Noile produse dezvoltate de companii de renume mondial pun tot mai mult accentul pe tehnologii inovatoare, prietenoase cu mediul, dar și cu cei care aleg să le folosească. Este și cazul materialelor de izolare dezvoltate de Knauf Insulation – vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă fabricate din materii prime naturale sau reciclate, prevăzute cu tehnologia ECOSE®, un liant pe bază de materii biologice, fără adaos de formaldehidă, fenoli, acrili, coloranți artificiali, decoloranți sau vopsea. Aceste produse sunt potrivite pentru izolarea mansardelor, pardoselilor, pereților interiori, exteriori și de compartimentare și oferă, în plus față de caracteristicile standard ale unor astfel de produse de izolare, un aer mai curat în interior.
Cum putem construi o viață urbană sustenabilă?
Am putea enumera câteva idei, precum:
Cel mai înalt standard de eficiență energetică îl au casele pasive. Obiectivul acestor locuințe este menținerea unui consum total de căldură, apă caldă și energie electrică sub 42 kWh / m² pe an. Desigur că acest obiectiv nu este ușor de atins, însă, cu timpul, putem să tindem către acest prag. Treptat, de la an la an, ne putem eficientiza locuința, astfel încât aceasta să consume cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. Investiția va fi recuperată în timp, prin costuri mult reduse la întreținere și va avea un impact pozitiv asupra confortului din casă. În plus, pentru a încuraja aceste proiecte, există programe dedicate care susțin construcția caselor pasive sau renovarea celor deja existente în case eficiente energetic. Tot ce trebuie să faci este să pregătești un proiect și să aplici în cadrul programului pentru a beneficia de o sumă de bani nerambursabilă. În cadrul programului se acordă o finanțare nerambursabilă în cuantum de maximum 70.000 lei, inclusiv TVA pentru fiecare proiect, fără a depăși 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale investiției, pentru implementarea măsurilor de creștere a performanței energetice a clădirii. Programul, în premieră aflat pe lista programelor finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), primește înscrieri de pe 15 septembrie 2020 și se adresează proprietarilor de case deja construite din România.
În concluzie, putem spune că viitorul se conturează în jurul construcțiilor eficiente energetic. Investind în soluții care conduc la economisirea energiei, vei face economii substanțiale, dar vei avea în același timp și grijă de mediul înconjurător.