Cum va arăta viitorul segmentului de construcții European în anul 2050?

De Knauf Insulation Romania - Iulie 23, 2019

Ce este nevoie să facem pentru a răspunde viitoarelor provocări referitoare la clădiri? Cum va arăta viitorul segmentului de construcții European în anul 2050?

Acestea sunt două întrebări importante formulate într-un nou raport făcut în colaboare cu firma de consultanță specializată, Arcadis, cu sprijinul Eurima (European Mineral Wool Manufacturers’ Association), asociație în cadrul căreia compania Knauf Insulation este membră.

Studiul ”Viitorul segmentului de construcții European” analizează cum vor fi ”remodelate” clădirile în viitor, de la construcții rezidențiale până la cele de utilități, pe baza a opt caracteristici esențiale: adaptabilitatea la climă, utilizare flexibilă, conectate și inteligente, orientate către performanță, versatilitate ca spațiu de locuit și lucrat 24 de ore, aportul la economia circulară, eficiența energetică și contribuția la un stil de viață sănătos. Studiul se axează pe modul în care aceste elemente vor evolua până în anii 2030 și 2050.

”Nimeni nu știe ce rezervă viitorul. Cu toate acestea, ne-am îndreptat atenția către tendințe și am examinat noile planuri de dezvoltare în vederea definirii strategiilor de afaceri și pentru dezvoltarea unor noi politici și reglementări pentru clădiri”, este specificat în raport.

Figura 1: Cele 8 caracteristici esențiale care ”remodelează” viitorul segmentului de construcții pentru anul 2050

 

Studiul demonstrează de asemenea cum aceste opt caracteristici își au originea în 5 tendințe semnificative în Europa: schimbarea climatică, urbanizarea, schimbările populației, noua orientare către sănătate și resursele limitate.

Figura 2: Viitorul Europei este modelat de tendințe și dezvoltări din interiorul și exteriorul Europei

 

Adițional, trei factori, tehnologia (digitală), finanțele și politicile/reglementările vor accelera dezvoltarea și vor stimula progresul sau vor furniza reguli în cadrul cărora se vor putea dezvolta tendințele.

Vincent Briard, Sustainability and Regulatory Affairs Director din cadrul Knauf Insulation, a declarat: ”Orice studiu despre viitor este inevitabil deschis provocărilor și interpretărilor. Totuși, acest raport este important pentru că ne ajută să identificăm ”cum” și ”de ce” clădirile noastre se vor schimba și ce este nevoie să facem pentru a face față provocărilor care ne așteaptă pe viitor.”

Publicarea studiului a fost însoțită de planul de acțiune al Eurima, Better Buildings for a Better Future, care evidențiază principalele recomandări pentru factorii de decizie politică cu privire la două domenii critice – renovarea clădirilor și consolidarea durabilă a stocurilor de clădiri din Uniunea Europeană.

Katarzyna Wardal, EU Public Affairs Manager în cadrul Knauf Insulation, a declarat: ”Clădirile sunt o componentă vitală din viața tuturor având în vedere că petrecem 90% din timp în interiorul acestora. De aceea, este esențial ca ele să fie pregătite pentru viitor. Acest plan de acțiune evidențiază recomandări care vor face diferența în fața provocărilor viitoare ale Europei, de la schimbările climatice, resursele limitate, până la impactul în creștere al dezvoltării urbane.”

Arcadis este lider mondial în Design & Consultanță pentru bunuri naturale și construite. Cu ajutorul datelor relevante din piață și cunoștințelor de design colectiv, prin consultanță, inginerie, servicii de proiectare și management, compania lucrează în parteneriat cu clienții pentru a furniza rezultate excepționale și durabile pe tot parcursul ciclului de viață al activelor naturale și construite ale acestora din urmă. Compania are 27.000 de angajați, în peste 70 de țări, care generează venituri de 3,3 miliarde de Euro. Arcadis susține UN-Habitat prin cunoștințe și experiență, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în orașele cu creștere rapidă din întreaga lume.

EURIMA este Asociația Europeană a Producătorilor de Izolații, care reprezintă interesele tuturor producătorilor mari de vată minerală din întreaga Europă. Membrii Eurima fabrică o gamă largă de produse din vată minerală pentru izolarea termică și acustică și protecția împotriva incendiilor a clădirilor de locuințe și comerciale și a spațiilor industriale. Eurima a fost înființată în 1959 pentru a promova standarde și reglementări îmbunătățite pentru utilizarea materialelor de izolație. Recent, s-a dezvoltat pentru a reflecta preocupările tot mai crescute ale societății legate de mediul înconjurător.