Care este diferența dintre ”Reacția la foc” și ”Rezistența la foc” a materialelor de izolare?

By [email protected]
Noiembrie 01, 2021

Reacția la foc și rezistența la foc sunt două lucruri diferite, dar foarte importante atunci când vine vorba despre siguranța unei locuințe.

În continuare, explicăm care este diferența dintre ”Reacția la foc” și ”Rezistența la foc”.

Când ne gândim la REACȚIA LA FOC, avem în vedere cât de repede se va dezvolta focul.

În acest caz, se măsoară modul în care sistemul de izolare contribuie la dezvoltarea și propagarea incendiului, în special în stadiile foarte incipiente ale acestuia, când evacuarea este crucială.

Conform BS EN 13501, tuturor materialelor de izolare le sunt atribuite o clasificare Euroclass cu privire la reacția la foc. Această clasificare ajută specialiștii în izolare să înțeleagă cât de mult „combustibil” este adăugat în construcția clădirii şi cum vor contribui materialele de izolare la răspândirea incendiului aflat în stadiu incipient. Pentru a determina reacția la foc, se efectuează anumite teste care stabilesc performanța materialelor în ceea ce privește comportamentul acestora la foc, producerea de fum și scântei de foc. După evaluarea performanțelor, materialele sunt clasificate și le este atribuită o clasă.

Vata minerală de la Knauf Insulation este incombustibilă și se încadrează în cea mai înaltă clasă a produselor rezistente la foc. Produsele non-combustibile utilizate pentru izolația casei oferă constructorilor posibilitatea proiectării corecte a riscului la foc dat de materialele din structura clădirii.

REZISTENȚA LA FOC se referă la cât timp poate construcția să reziste la foc.

Pentru rezistența la foc, este măsurată abilitatea unui material sau a unui sistem de a rezista la foc și, ideal, de a preveni trecerea focului dintr-o zonă în alta. Reglementările din construcții impun ca anumite elemente, cum ar fi pereții despărțitori, tavanele, grinzile să asigure un anumit nivel de protecție la foc. Clasificările de protecție împotriva incendiilor sunt raportate în mod normal în termenii unui interval de timp în care materialele rezistă la foc: 30, 60 sau 90 de minute. Aceste clasificări se referă la Integritate (E), izolare termică (I) și capacitate portantă (R) a elementelor de construcție. Pe scurt, acest lucru înseamnă cum materialele – fie în combinație, fie individuale – opresc răspândirea focului, cum restricționează acestea creșterea temperaturii și cum este menținută capacitatea portantă a elementelor clădirii.

Materialele de izolare dezvoltate de Knauf Insulation au fost testate pentru utilizarea într-o varietate de aplicații. Produsele din vată minerală au oferit perioade de rezistență la foc care au variat de la 30 până la 240 de minute. Soluțiile non-combustibile oferite de Knauf Insulation ajută la oprirea răspândirii focului, menținerea integrității structurale a clădirii și limitează propagarea incendiului și a fumului de la o zonă la alta, oferind astfel locuințe sigure pentru locatari.

Astfel, soluțiile de izolare propuse de Knauf Insulation se bazează pe materiale cu performanță superioară în ​​ceea ce privește reacția și rezistența la foc. Vata minerală dezvoltată de Knauf Insulation nu este combustibilă și rezistă, în caz de incendiu, la temperaturi foarte ridicate, asigurând astfel o protecție sporită a clădirii.