3 locuri prin care se pierde căldura din casă iarna

By [email protected]
Decembrie 22, 2020

Cui îi place să fie frig în casă iarna? Foarte multe locuințe din România pierd cantități semnificative de căldură din cauza izolației și construcției necorespunzătoare. Pentru a menține o temperatură confortabilă în interior, locatarii sunt nevoiți să consume mai multă energie pentru încălzirea locuinței, ajungând astfel la costuri de întreținere ridicate. De aceea, trebuie identificate modalități de îmbunătățire a izolației pentru a minimiza pierderile de căldură și pentru a evita risipa de energie folosită pentru încălzire. Izolarea este un aspect esențial al unei case eficiente din punct de vedere energetic și durabil.

Din nefericire, problema este că nu îți dai seama pe unde se pierde căldura. Poți simți, de exemplu, un curent de aer rece care provine de la o fereastră slab izolată, însă majoritatea pierderilor de căldură în casă apar în zone mai puțin vizibile. Vom enumera mai jos cele mai frecvente zone prin care au loc pierderile de căldură. De asemenea, vom prezenta și câteva materiale pe care le considerăm eficiente în a reduce pierderile de căldură și, indirect, bugetul pe care îl plătești lunar la întreținere.

Surse de pierdere a căldurii în casă: pereți 35%, pardoseală 15%, pod 25%.

Cât de multă căldură pierzi prin pereți?

Aproximativ 35% din toate pierderile de căldură dintr-o casă se produc prin pereți, întrucât aceștia au contact direct cu exteriorul și temperaturile scăzute. Pereții sunt conductori de căldură, transferând-o din interior, către exterior. Aici intervine rolul unei izolații bine realizate pentru a opri pe cât posibil pierderea căldurii. Materialele de generație nouă, sustenabile, rezistente, ușor de manevrat și montat sunt o soluție optimă dacă îți dorești izolarea pereților exteriori. Poți să-ți îndrepți atenția către FKD-N Thermal și FKD-S Thermal, plăci de vată minerală bazaltică utilizate pentru izolarea fațadelor de contact, care nu se modifică în timp la variații mari de temperatură și au o conductivitate termică scăzută.

Câtă căldură pierzi prin pardoseală?

În cazul caselor, pereții fundației și placa de ciment, care se află chiar sub podea, au capacități de izolare inferioare. Aproximativ 15% din totalul pierderilor de căldură dintr-o casă se datorează acestei zone slab izolate. O placă sau un perete de beton turnat de aproximativ 0.2 cm are o capacitate de izolare foarte mică, ceea ce înseamnă că se va pierde rapid căldura din casă prin zona respectivă. Mai mult, majoritatea caselor nu au o podea bine izolată, aceasta fiind chiar absentă în cazul unora. Astfel, pierderea căldurii devine iminentă. Soluții există și nu sunt dificil de implementat. Cu un plan de izolare bine făcut și materiale de calitate superioară se poate obține o izolare excelentă a pardoselii. De exemplu, se pot utiliza NaturBoard POD STANDARD sau NaturBoard POD EXTRA - plăci din vată minerală bazaltică, cu tehnologie ECOSE® încorporată, bune izolatoare termice, durabile și neutre din punct de vedere chimic.

Câtă căldură pierzi prin pod?

Aerul cald se ridică, ceea ce înseamnă că o mare parte din căldura din casă se pierde prin pod. Se estimează că 25% dintre pierderile de căldură au loc prin podul sau acoperișul unei case. Fisurile acoperișului, împreună cu punțile termice ale podului, care nu sunt izolate corespunzător contribuie la pierderea unei cantități semnificative de căldură prin pod. În plus, ventilația necorespunzătoare a podurilor amplifică pierderile de căldură. Pentru a evita acest lucru, recomandăm unul dintre cele mai eficiente sisteme de izolare a podului: Homeseal LDS, despre care am vorbit mai pe larg aici. Sistemul, pe lângă avantajele economice pe care le oferă în timp, te ajută să-ți pregătești podul în cazul în care vei dori la un moment dat să-l amenajezi într-un spațiu de locuit.

În concluzie, o locuință izolată corespunzător nu va ține cont de capriciile vremii și tu te vei putea bucura de o temperatură plăcută în interior, indiferent de anotimp.