Beneficii ale acoperişului verde Urbanscape

Beneficii ale acoperişului verde Urbanscape

Beneficii pentru mediu:

Reducerea efectului de insulă urbană

insula.png

Acoperişurile verzi sunt unul din cele mai eficiente moduri de reducere a temperaturii mediului ambiental în zonele urbane. Pe timp de vară temperaturile în oraşe sunt cu 5-7ºC mai mari decat în alte regiuni alte ţării datorită absorbţiei de caldură a clădirilor şi străzilor, iar temperatura la nivelul unui acoperiş tradiţional poate fi cu până la 40ºC mai mare în comparaţie cu un acoperiş verde. Potrivit unui studiu efectuat de Tyndall Centre, cu privire la schimbările climatice, este nevoie de 10% mai multă verdeaţă în oraşe pentru a diminua efectul de insulă urbană (UHI Effect). 

Retenția apelor pluviale

pluvial (1).png

Un avantaj major al acoperișurilor verzi este reducerea scurgerilor de apă, ceea ce duce la reducerea împovărării sistemelor de canalizare cu 70-95%, vara. Acoperișurile verzi au o influență şi asupra reducerii costurilor, diminuând sau reducând la zero nevoia de colectare a apei în rezervoare sau alte echipamente similare de gestionare a apei pluviale. De asemenea, capacitatea de reținere a apei de ploaie ajută la limitarea accidentelor cauzate de ploi abundente.

Purificarea apei de ploaie

purificare (2).png

Prin bio-filtrare naturală, acoperişurile verzi previn ajungerea toxinelor în cursurile de apă și căile navigabile. Conform studiului efectuat de Kohler & Schmidt (1990) 95% din plumbul, cuprul și cadmiul sulfurat și 19% din zincul provenit din apa de ploaie răman în substratul acoperişului verde, ajutând astfel la îmbunătățirea locală a calităţii apei.

 

Reducerea emisiilor de CO2

co2.png

Acoperișurile verzi ajută la reducerea cantităţii de CO2 din aer, care este considerat unul dintre cele mai importante cauze ale încălzirii globale. Un m² de acoperiş verde poate absorbi 5 kg de CO2 pe an. În plus, ca urmare a consumului redus de energie există o reducere adiţională de dioxid de carbon de 3,2 kg anual.* Astfel, un m² de acoperiş verde poate absorbi aceeași cantitate de CO2 pe care o maşină o emite mergând 80 km.

Un aer mai curat

aer.png

Plantele de pe acoperișurile verzi pot, de asemenea, capta particule din aer, cum ar fi smog, metale grele și compuși organici volatili de la nivelul atmosferei, având un efect pozitiv asupra calităţii aerului și sănătăţi locuitorilor. Cercetătorii estimează că un m² de acoperiş verde poate ajuta la absobţia 0.2 kg de particule din aer în fiecare an.**

 

Habitat natural

habitat.png

Pe măsură ce crește urbanizarea, asigurarea biodiversității este una dintre cerințele cheie pentru consiliile locale. Acoperişurile verzi pot oferi un habitat pentru diverse specii, restabilind ciclul ecologic perturbat de infrastructura urbană.

Beneficii economice:

acoperis_0.png

Acoperișurile verzi s-a dovedit că triplează durata de viață a acoperișului. Materialele de la baza acoperișului sunt protejate de avarii mecanice, radiații ultraviolete și temperaturi extreme, necesitând o întreținere mai redusă și astfel, costurile de renovare mai mici.

 

 

Eficienţă energetică

eficienta_0.png

Acoperișurile verzi ajută la reducerea consumului de energie pentru încălzire cu 25% și cu 75% pentru răcire*. Cum preţurile la energie sunt în creştere, devine din ce în ce mai important acest aspect.

Reducerea zgomotului

zgomot.png

Un sistem de acoperiș verde oferă o izolare acustică bună, păstrând spaţiul de locuit mai silențios și mai plăcut. Astfel contribuie la reducerea zgomotului în marile orașe, zone industriale și aeroporturi.

 

 

Beneficii sociale:

aspect.png

Acoperişurile verzi sunt o pată de culoare adusă construcţiilor de beton în inima oraşului şi aduc îmbunătăţiri substanţiale arhitecturii moderne. Potrivit mai multor studii, prezența unor zone verzi are un efect psihologic de relaxare, ajută la reducerea presiunii în sânge și scade ritmul cardiac. Datorită multiplelor beneficii, acoperişurile verzi sporesc valoarea proprietăţilor rezidențiale și comerciale.

 

Spaţiu verde utilizabil

verde.png

Acoperișurile verzi oferă spaţiu verde suplimentar în zonele urbane cu spațiu deschis limitat și adaugă valoare clădirilor. Acoperișurile utilizabile pot fi concepute ca grădini comunitare, comerciale sau ca zone de agrement care să permită numeroase oportunități de utilizare.

Agricultură urbană

agricultura.png

Acoperișurile verzi pot crea oportunități în plus pentru agricultura urbană. Ele pot reduce amprenta ecologică a unei comunități urbane putând crea chiar un sistem alimentar, asigurand parţial autonomia resurselor alimentare ale comunităţii.

* National Research Council of Canada

** United States Environmental Protection Agency EPA - Reducing UHI: Compendium of Strategies

 

footerbeneficii.png