Schemele de certificare verde

scheme certificate verzi knauf insulation romania

Cladirile verzi

Industria construcțiilor verzi evoluează rapid, existând o tendință accentuată de creștere a instrumentelor pentru evaluarea acestor clădiri verzi. O clădire certificată ca fiind o clădire verde, are o valoare de piață mai mare, dar pentru a putea obține această certificare este necesară o evaluare standardizată și sistematică a caracteristicilor ei în raport cu mediul. 

Există diverse scheme de certificare pentru cladirile verzi, fiecare având metodologia, procedurile și indicatorii de stabilire a caracteristicilor ecologice care definesc o cladire verde.

Utilizarea produselor Knauf Insulation în clădiri verzi

Produsele noastre reduc consumul de energie, sunt printre cele mai sustenabile având un conținut ridicat de materie primă reciclată și în plus, suntem prima companie căruia i s-a acordat nivelul Gold al certificatului Indoor Air Quality de la Eurofins, îndeplinind toate criteriile europene existente cu privire la calitatea aerului în interior.

În plus, un număr mare din produsele noastre sunt însoțite de Declarații de mediu (EPD – Environmental Product Declaration), un document cu privire la impactul produselor asupra mediului, dovedind ca suntem pionieri în dezvoltarea de produse sustenabile, iar izolarea clădirilor contribuie la transformarea acestora în clădiri mai durabile și ecologice.

Astfel, folosind produsele noastre la izolarea clădirilor se câștigă puncte în diverse scheme de obținere a certificarilor verzi: BREEAM, LEED, HQE, DGNB.

Documente BREEAM

Documente LEEDv3

Documente LEEDv4

Documente REACH 

Sisteme de certificare a clădirilor verzi

Metoda de evaluare BREEAM (Building Research Establishment Environmental) a început în Marea Britanie în 1990, iar acum este o inițiativă voluntară în sectorul privat și obligatorie în sectorul public. În Romania accesarea acestei scheme este una opțională. În această schemă de certificare se acordă puncte în baza unor principii sustenabile pentru consumul de energie, consumul de apa, mediul intern, poluare, transport, materiale utilizate, deșeuri, procese de management și ciclul de viață al clădirilor. Punctajul maxim este de 109 puncte, obținerea a mai putin de 30 puncte duce la necertificarea clădirii ca fiind o clădire verde, 45 puncte aduce un calificativ de „bun”, 55 puncte înseamnă „foarte bun”, 70 puncte „excelent” și peste 85 puncte „remarcabil”.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a început în 1993, în Statele Unite și este acum populara în întreaga lume. Schema de certificare se referă la clădirile comerciale și rezidențiale, evaluându-le din punct de vedere consum de energie, utilizarea eficientă a apei, materialele folosite, resurse și calitatea mediului interior. Pentru a obține certificarea este nevoie de un punctaj de peste 40 din cele 100 puncte în total, argint se obține cu peste 50 puncte, aur cu peste 60 și platină cu peste 80 de puncte.

HQE (Haute Qualité Environnementale ) este o inițiativă franceză care a început în 1996. Nu a fost adoptată la o scară la fel de largă ca LEED sau BREEAM, dar are obiective comune, ca reducerea de energie și consumul de apă, impact minim asupra mediului înconjurator, un mediului intern sănătos și un ciclul complet de viață al unei clădiri. Acesta certificare acoperă clădirile noi și cele existente de la clădiri comerciale pâna la locuințe multi-familiale.

DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachaltiges Bauen sau German Sustainable Building Council) a fost înființată în anul 2008 și se concentrează pe aproximativ 50 de criterii, de la aspectele de mediu, economice, tehnologice și de lucru, pentru dimensiuni socio-culturale și funcționale. Adoptă o abordare holistică, adică sistemul evaluează întregul ciclu de viață a clădirii. Clădirile certificate DGNB se încadrează în categoriile bronz, argint sau aur. În plus, există posibilitatea de precertificare mai simplă din faza de planificare.

Pentru Romania a fost inițiată de curând o schemă de impulsionare a construirii de clădiri verzi, de către ROGBC - România Green Building Council, Ipoteca Verde. 

Prin acest program se pot accesa pentru proiectele de construcții care îndeplinesc criterii ecologice, rate de dobândă preferențială. Dacă proiectul de construcții se încadrează în standarde de eficiență energetică ridicată și toxicitate redusă a materialelor de construcții, atunci rata dobânzii practicată v-a fi cu 1% mai mică. 

Knauf Insulation Romania a fost prima companie certificata în acest program, demonstrând încă o dată că produsele noastre sunt făcute cu responsabilitate pentru mediul înconjurator și îmbunătățesc nu doar confortul locuinței printr-o izolare corespunzătoare, ci și calitatea vieții. Puteți descărca toate certificatele noastre aici