Intrebari frecvente

Care sunt principalele avantajele ale vatei minerale bazaltice?

Principalele avantaje ale vatei minerale bazaltice sunt: caraterul său natural care asigură ventilarea clădirii („clădirea respiră") şi neinflamabilitatea sa (clasa de protectie la foc A1). De mentionat mai sunt si stabilitatea formei şi a volumului, proprietatile acustice - absorbţia zgomotului şi caracteristici izolatoare excelente.

Care este diferenţa între vata minerală bazaltica şi polistiren?

Vata minerală bazaltica este un material natural care asigură ventilarea clădirii - „clădirea respiră". O altă diferenţă substanţială o reprezită neinflamabilitatea ei (clasa de protectie la foc A1). Aceste două elemente sunt cele mai importante diferenţe faţă de polistiren care din punct de vedere calitativ situează vata minerală bazaltica mult deasupra lui.

Unde poate fi folosită vata minerală bazaltica?

Vata minerală bazaltica poate fi folosită la toate construcţiile rezidenţiale şi industriale, unde este apărată de influenţele climatice.

Care sunt limitele folosirii vatei minerale bazaltice? (Când şi unde nu se poate întrebuinţa)

Din cauza caracterului său natural, deci şi a permeabilităţii parţiale, vata minerală bazaltica nu se poate întrebuinţa la construcţii sub nivelul terenului şi la anumite tipuri de acoperişuri plane, unde stratul hidroizolator este plasat sub izolaţia termică.

Este necesar ca izolaţia termică a clădirii să respire? Dacă da, de ce?

Da, din punct de vedere al confortului este indicat. În interiorul unei clãdiri locuite se produce umiditate din cauza vaporilor care sunt capabili să treacă în exterior prin pereţii de circumferinţă ai clădirii, fiindcă ferestrele nu sunt deschise permanent. De aceea pereţii de circumferinţă ar trebui să fie din materiale care dau posibilitatea clădirii „să respire", ca omul să nu se simtă ca într-o seră.

Care este durata de viaţă a vatei minerale bazaltice?

In cazul aplicãrii corecte şi utilizarii procedeelor tehnologice corecte, durata de viaţă a vatei minerale este nelimitată.

De ce diferenţa de preţ este atât de mare între vata minerală bazaltica şi polistiren dacă proprietăţile lor izolatoare sunt comparabile?

Diferenţele de preţuri sunt cauzate de tehnologia de producţie, deoarece procesul fabricării vatei minerale bazaltice este din punct de vedere tehnic şi tehnologic mai pretenţios şi, bineînţeles, influenţează direct caracteristicile ei. Pentru materialele naturale întotdeauna se plăteşte mai mult.

Care sunt posibilităţile de amenajare a suprafetelor exterioare/fatadelor? Există anumite limitari in acest sens?

Nu exista nici un fel de limitari in ceea ce priveste amenajarea suprafetelor exterioare a cladirilor/fatadelor, dar foarte importanta este alegerea celui mai potrivit material izolant pentru aplicatia respectiva, in cazul izolarii fatadelor - vata minerala bazaltica.

Care sunt limitările de folosire şi manipulare vatei minerale?

Există o singură limitare legată de caracteristicile şi structura materialului, respectiv acţiunea de lungă durată a apei.