Glosar de termeni referitori la izolatia constructiilor

Mai jos este prezentata o lista a termenilor uzuali din domeniul izolatiei. Faceti click pe un termen pentru a vizualiza explicatia si apoi faceti click pe “Sus” pentru a reveni la lista.
 

Infiltrarea aerului
Intrarea aerului intr-o cladire prin crapaturi sau gauri.
 
Vata de sticla suflata
Izolatie din vata minerala desfacuta, aplicata prin suflare, de obicei in pereti cu spatii goale sau poduri
 
Membrana pentru aerisire
Membrana pentru aerisire respinge apa care penetreaza un material exterior de acoperire, dar este permeabila la vaporii de apa care sunt generati de structura. Acesta este definita ca un material cu o rezistenta la vapori intre 0.1 si 2.0 MNs/g, cu toate ca norma prevede ca membranele pentru aerisire sa aiba o rezistenta maxima la vapori de 0.6 MNs/g.
 
Placi pentru spatii goale
O membrana rezistenta la umezeala sau o placa pre-fabricata care traverseaza spatiul gol dintr-un perete, acolo unde exista intreruperi. Se ridica la exteriorul spatiului gol cu cel putin 150mm.
 
Condens
Atunci cand vaporii de apa din aer intra in contact cu suprafetele reci, are loc fenomenul de condensare a vaporilor pe suprafata mai rece.
 
Conductie
Transmiterea caldurii prin, de-a lungul sau de la un material la alt material cu care intra in contact.

Convectie
Transferul caldurii prin miscarea aerului.
 
Punct de roua
O temperatura calculata la care vaporii de apa se vor condensa.
 
Putere de emisiune
Puterea de emisiune masoara radiatia emisa de o suprafata. “Corpurile negre” (materialele care au suprafata neagra) au o putere de emisivitate mare & emit cantitati mari de radiatii. Spre deosebire, suprafetele stralucitoare, cum ar fi aluminiul polizat, au o putere de emisie mica. Aceasta caracteristica poate fi exploatata in caldiri prin acoperirea materialelor izolatoare cu fete de din folie de aluminiu, care sa fie indreptate catre spatiile goale, pentru a reduce pierderea de caldura radiata. Negrul mat are o putere de emisie tipica de 0.95, in comparatie cu 0.08 pentru aluminiul polizat. Cu toate acestea, majoritatea suprafetelor de constructie, chiar si suprafetele zugravite in alb, au o putere de emisie mare, cu o valoare de aproximativ 0.90 – 0.95.
 
Rezistenta la incendii
Capacitatea unui element sau a unei componente de constructie de a actiona ca o bariera impotriva raspandirii focului si de a retine incendiul in locul in care a inceput. Aceste materiale retin flacarile si gazele inflamabile si previn nu numai transmiterea flacarilor si a fumului dar previn si propagarea caldurii de cealalta parte a constructiei.
 
Rezistenta la incendii: transmiterea caldurii
Retine flacarile si gazele inflamabile pentru o perioda scurta de timp, dar nu impiedica transmiterea caldurii de cealalta parte a constructiei (de exemplu: sticla armata cu sarma).
 
Frecventa sunetului
Frecventa sunetului se masoara in Hz (herti). Cu cat este mai mare valoarea, cu atat este mai usor tonul (frecventa inalte si joase). Frecventa vorbirii se afla in general intre 125 si 8000 Hz, in timp ce sunetele audibile au valori intre 20 si 20 000 Hz.
 
Pierderea de caldura
Transferul de caldura din spatii interioare in zone exterioare, prin conductie, convectie si radiatie.
 
Grinda I
Grinda din lemn sau barna din otel construita astfel incat sectiunea transversala seamana cu litera mare de tipar I.
 
Condens interstitial
Condensul interstitial reprezinta condensul care apare in interiorul unui element de constructie. In cazul in care condensul interstitial apare pe suprafetele din cadrul structurii, pot aparea probleme precum putrezirea lemnul sau oxidarea suprafetelor metalice, si altele. Exista multe situatii in care condensul se poate forma pe suprafata sau interfata a doua materiale fara sa cauzeze probleme, cum ar fi de exemplu in cazul in care acesta apare pe partea spatiului gol a unei caramizi externe sau a tablei unui bloc.
 
Kelvin
O scara de temperatura absoluta ale carei intervale de temperatura au corespondente cu cele din scara Celsius, iar punctul la care apa ingheata este 273 Kelvin (se scrie 273K). Atunci cand faceti referire la temperaturi pe scara Kelvin, referiti-va la “Kelvin” si nu la “grade Kelvin”. Zero Kelvin (0K) este cunoscut ca „zero absolut”.
 
Coeficient de reducere a zgomotului (NRC)
O valoare unica pentru absorbtia sunetului, derivata ca valoarea medie a 4 frecvente din intervalul 250-2000 Hz.
 
Radiatie
Procesul prin care caldura este emisa de un corp in spatiul liber, de exemplu lumina soarelui.
 
Absorbtia sunetelor
Energie sonora transformata in energie mecanica de vibratie si/sau energie termica. Absorbtia sonora este in general exprimata ca si coeficient de absorbtie sonora.
 
Izolare fonica
Capacitatea unui element de constructie sau a structurii unei cladiri de a reduce transmiterea sunetelor. Izolarea fonica este masurata la diferite frecvente, in general aflate intre 100-4000 Hz. Izolarea sunetelor propagate prin aer este exprimata de o singura valoare, Dn,c,w , Rw sau R'w. Izolarea sunetelor de impact este exprimata de o singura valoare, Ln,w sau L' n,w .
 
Puterea sunetului (dB)
Se masoara in dB (decibeli). dB se masoara la diferite frecvente.
 
Rezistenta suprafetei
Rezistenta suprafetei (Rs) este reciproca coeficientului de suprafata. Unitatile cu care se masoara sunt m2/K/W.
 
Temperatura
Nivelul de temperatura se masoara de obicei in grade Celsius (°C) in timp ce diferentele de temperatura se masoara in Kelvin (K). Fiecare unitate Celsius are aceeasi marime ca fiecare unitate Kelvin, daca temperatura exterioara este de 3°C si temperatura interna este de 18°C, diferenta de temperatura este de 15K. Observati ca semnul pentru grade ° este utilizat pentru gradele Celsius, dar nu si pentru Kelvin.
 
Conductivitate termica
Rata la care caldura se transmite printr-un material, masurata in W/mK.

Masa termica
Masa unei structuri care este utilizata pentru a absorbi caldura solara in timpul zilei si pentru a genera caldura seara.
 
Rezistenta termica
Masura rezistentei termice a unei anume grosimi a materialului. Se masoara in m2K/W si este egala cu grosimea materialului (in metri) impartita la conductivitatea materialului. Suprafetele si spatiile goale ofera de asemenea rezistenta termica si exista valori standard pentru aceste rezistente care trebuie luate in considerare atunci cand sunt calculate valorile U. Rezistentele fiecarui material dintr-un element sunt adunate pentru a determina rezistenta totala a elementului. Reciproca rezistentei totale este valoarea U.
 
Rezistivitate termica
Rezistivitatea este masura rezistentei termica a unui material iar reciproca acesteia este conductivitatea. Este o masura a caracteristicii termice a unui material si nu depinde de grosime.
 
Valoarea U (transmitanta termica)
Cunoscuta sub denumirea comuna de valoare U, este masura coeficientului de pierdere de caldura a unei componente a cladirii. Este exprimata in wati per matru patrat, per grad Kelvin, W/m2K. Valoarea U este calculata din reciproca rezistentelor termice adunate ale materialelor din elemente, spatii de aer si suprafete. Se ia de asemenea in considerare si efectul puntilor termice, golurilor de aer si orificiilor de fixare.
 
Stratul pentru controlul vaporilor
Stratul pentru controlul vaporilor este definit ca un material care reduce substantial transferul de vapori de apa printr-un element de constructie in care este incorporat. Acestea pot fi: materiale din folie de polietilena sau placi din gipscarton captusite cu folie. Straturile pentru controlul vaporilor sunt uneori necesare pe partea calda a izolatiei, pentru a reduce riscul aparitie condensului interstitial in interiorul unui element de constructie.
 
Strat de baza permeabil la vapori
Stratul de apa permeabil la vapori respinge apa care penetreaza prin acoperis dar, in acelasi timp este permeabil la vaporii care provin din structura. Acesta este de obicei definit ca un material care are o rezistenta la vapori de maxim 0.25MNs/g.
 
XPS – Polistiren extrudat
Un material izolator din plastic cu structura celulara care a fost extrudat, cu sau fara un strat de acoperire cu structura celulara inchisa, de exemplu Polispuma.